30% KORTING automatisch toegepast op alle nieuwe bestellingen!

Hoe start ik een succesvolle Minecraft server?


Wij krijgen vaak de vraag waar een goede server aan moet voldoen volgens ons. Weet je nog niet waar je allemaal op moet letten tijdens en na het maken van een server? Dan is dit artikel iets voor jou!

1. Goede hosting

Natuurlijk begint een server bij een Minecraft hosting waarop je kan bouwen. Wanneer een hosting provider bepaalde opties niet aanbiedt gaat je vroeg of laat tegen bepaalde opties aanlopen. Hieronder een opsomming van puntjes die voor ons belangrijk zijn bij het zoeken van een Minecraft server provider.

  • 24/7 support van experts
  • Een KvK nummer
  • Een professionele website met echte reviews van bijvoorbeeld Trustpilot.
  • Een normale prijs. Een te lage prijs is nooit goed.
  • Een snelle levertijd van de server (vaak direct).

Wanneer je de juiste Minecraft hosting partij hebt gevonden en je server hebt besteld kan je aan de slag gaan om je server in op te zetten. Wij raden altijd aan om je server op Spigot of Paper Spigot te draaien. Dit is het snellere broertje van bukkit waardoor je meer performance uit je server haalt.

Naast de server jar die je hebt gekozen is het ook erg belangrijk om niet te veel plugins te gebruiken. Hoe meer plugins je server heeft hoe meer ram deze nodig gaat hebben met veel spelers. Gebruik daarom plugins die meerdere functies hebben ingebouwd en plugins die grote functionaliteiten bevatten zodat je de plugins blijft beperken. Denk aan plugins zoals:

  • Worldguard
  • EssentialsX
  • PermissionsEX of Groupmanager
  • Vault

2. IP adres

Wanneer je de server zelf hebt ingesteld is het belangrijk om een passende naam te vinden om je server in de wereld te zetten. Zorg ervoor dat het een naam is die pakkend is en die nog niet gebruikt wordt in de Minecraft server wereld. Het is namelijk erg vervelend als jij een naam pakt die al lijkt op een groter netwerk. Zo zal je naam nooit bekend worden en zal deze geen ranking krijgen binnen Google zelf wanneer je een website maakt of donaties wilt ontvangen.. Uniek zijn in je naam is dus heel erg belangrijk.

3. Promotie

Je hebt nu al dagen aan je server gewerkt en dan is er natuurlijk niets leukers dan spelers op je server! Je hebt vast wel een aantal vrienden die meegewerkt hebben aan de server of die het leuk vinden om erop te spelen. Het is natuurlijk een mooi begin om hun te vragen. Alleen hoe meer spelers op je server zitten, hoe gezelliger het is.
Het is belangrijk om jezelf in te schrijven op een server lijst. Wij hebben een lijstje gemaakt van populaire Minecraft server lijsten:


Wanneer je jezelf hebt aangemeld op de bovenstaande websites kan je votes ontvangen. Dit kan je natuurlijk dagelijks vragen aan spelers maar je kan dit process ook automatiseren door een plugin zoals VotingPluign (Voteplugin). Via deze plugin kan je spelers die voten op jouw server een reward geven. Dat geeft de spelers veel meer aanzet tot het daadwerkelijk stemmen op jouw server.

De server lijst is natuurlijk een goede basis om spelers naar je server te trekken. Maar om echt binding te krijgen met spelers is het belangrijk om persoonlijk in contact te staan door bijvoorbeeld Discord en Teamspeak. Wanneer je netwerk zo groot wordt is het ook slim om een Facebook, Twitter en Instagram account aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je updates over de server kan delen.

4. Donaties

De server heb je nu een aantal dagen weken draaien en de server zit al aardig vol. Nu is het tijd om donaties te vragen aan vaste spelers. Dit zodat je de server kan uitbreiden door bijvoorbeeld je Minecraft server pakket te upgraden naar meer RAM en CPU power. Wanneer je bij ons een server hebt besteld krijg je gratis 30 dagen premium Tebex. Tebex is de grootste donatie verwerker van de wereld. Grote netwerken zoals Hypixel en Cubecraft gebruiken dit systeem ook, perfect voor jouw eigen netwerk!

5. Optimalisaties

Wanneer je de hele server hebt ingesteld, donaties hebt ontvangen en natuurlijk veel spelers op je server hebt is het belangrijk om je server te blijven optimaliseren. Wanneer je een steeds grotere wereld krijgt is het belangrijk dat alles goed gebalanceerd is. Zorg er dus altijd voor dat je server om de aantal uur een automatische herstart krijgt. Dit zorgt ervoor dat de entities verwijderd worden. Dit kan je het beste in de nacht en midden op de dag doen, bijvoorbeeld om de 12 uur.

Je kan eventueel ook een worldborder instellen die steeds een stukje groter wordt. Dit zorgt ervoor dat de CPU van je server minder verbruikt omdat de wereld minder snel groeit. Dit zorgt er ook voor dat spelers in het begin rustig door de wereld heen bewegen in plaats van allemaal zo ver mogelijk van de spawn gaan rennen.

6. Een netwerk

Nu je server helemaal smooth draait heb je eindelijk tijd om deze uit te breiden naar een echt netwerk! Bij een netwerk is het belangrijk om vooraf te weten welke games je wilt gaan draaien. Dit is tenslotte belangrijk aangezien je vooraf de servers gaat bestellen om ze daarna direct te koppelen. Wanneer je hier nog niet bekend mee bent kunnen wij deze ook kosteloos voor je koppelen, stukje service die je niet bij veel Minecraft hostings partijen ziet :).

Voor een bungeecord instantie heb je ongeveer 0,5GB tot 1GB ram nodig, deze server is namelijk niet om op te spelen en is puur en alleen een doorstuur server richting de lobby en alle games eromheen. De lobby zelf heeft ongeveer 1GB nodig, afhankelijk van de plugins en functies die je toevoegt hieraan. Afhankelijk van de games die je gaat draaien is het belangrijk om voldoende ram te hebben op je nieuwe games. Wanneer je te weinig ram hebt en lag spikes krijgt zullen spelers eerder geneigd zijn om je server weer te verlaten. Zorg er dus altijd voor dat je server voldoende RAM en CPU heeft.

7. Onderhouden

Je hebt nu waarschijnlijk een super netwerk opgezet met allemaal games en gave functionaliteiten. Maar wat als er nu een nieuwe versie uitkomt zoals 1.16? Dan zullen een hoop spelers niet meer kunnen joinen omdat hun Mineraft automatisch geupgrade wordt naar de nieuwste versie. Er zijn 2 dingen die je nu kunt doen.

Viaversion/Viabackwards
Vaak wanneer een nieuwe versie net uit is, en er een hoop blokken zijn veranderd, zullen niet alle plugins direct updaten en werken. Je zult de eerste dagen dan ook op de oudere versie blijven draaien. Tenzij je custom plugins hebt geschreven voor je Minecraft server. Daar gaan wij in deze tutorial niet van uit. Voor deze optie kan je dan het beste de plugin viaversion en viabackwards installeren. Deze plugins zorgen ervoor dat spelers met zowel een hogere als lagere Minecraft versie kunnen joinen op je server. Wanneer Minecraft dan upgrade hoef je alleen deze plugin te upgraden binnen je servers. Vanuit daar kan je langzaam je netwerk gaan upgraden op bijvoorbeeld een ontwikkel omgeving. Let op; blokken van nieuwere versies zijn NIET bruikbaar op de servers, dit kan soms het spel erg beïnvloeden.

Server upgraden naar 1.16 inclusief alle plugins
Deze optie vergt een stuk meer geduld en tijd maar is op de langere termijn de beste oplossing omdat de nieuwe blokken dan wel bruikbaar zijn. Je zult hiervoor alle servers aan je bungeecord 1 voor 1 moeten upgraden in combinatie met nieuwe plugins en eventueel een nieuwe wereld.

Conclusie
Hopelijk ben je wat meer te weten gekomen over hoe je het beste een succesvolle Minecraft server kunt starten. Wanneer je voldoet aan bovenstaande punten ben je al op de goede weg. Natuurlijk vergt een eigen netwerk erg veel tijd en inzet om deze groot te krijgen.

Wanneer je vragen hebt met betrekking tot het maken van een Minecraft server staan wij altijd voor je klaar.
Koopjeserver - Het nieuwe hosten!

Heb je nog altijd vragen na het lezen van dit artikel? Onze support helpt je met alles!

Neem contact op
Meer informatie?
Of heb je vragen / advies?
Neem contact op via E-mail

169 weergaven
Koopjeserver.nl scoort een 4,3/5 op basis van 327 reviews bij TrustPilot!