30% KORTING automatisch toegepast op alle nieuwe bestellingen!

De beste Minecraft plugins van 2020


Vandaag gaan we kijken naar een selectie van de beste Minecraft plugins van 2020. Deze selectie is gemaakt door het Koopjeserver team op basis van onze jarenlange ervaring met Minecraft plugins. Let wel op, om deze plugins te gebruiken moet je spigot of een ander server type gebruiken dat plugins ondersteund.

Alle plugins in dit artikel zijn 100% gratis. Hulp nodig met het installeren van deze plugins op jouw server? Bekijk dan ook onze tutorial over het installeren van plugins(Klik hier voor de tutorial).

De 6 plugins die elke server moet hebben:

 • EssentialsX
 • LuckPerms
 • ViaVersion
 • Multiverse-Core
 • Worldedit
 • Coreprotect


1. EssentialsX

De voormalige plugin essentials zit nu in een nieuw jasje; EssentialsX, deze plugin is de absolute musthave voor elke Minecraft server. Deze plugin bied alle basis functionaliteiten zoals: het opzetten van homes, het modereren van jouw server met tools als: kick, ban en jail en nog veel meer. Voor een uitgebreid overzicht van alle commands klik hier(https://essinfo.xeya.me/commands.html).

De plugin is te downloaden via deze link(Klik hier om te downloaden). Gezien de ongekende hoeveelheid aan functionaliteiten (tot wel 16 pagina’s aan commands!) is dit een all-in plugin waar je wel even zoet mee bent.

Daarnaast bied EssentialX ook meerdere add-on plugins zoals:

 • EssentialsX Chat
 • EssentialsX Spawn
 • EssentialsX Protect.


2. LuckPerms

Deze plugin komt jullie wellicht nog bekend voor van onze eerdere tutorial (https://www.koopjeserver.nl/tutorials/minecraft/66/permissions-instellen-voor-jouw-minecraft-server) over LuckPerms. Deze plugin is wat ons betreft de absolute top plugin als het gaat om het instellen van permissions. De plugin is te downloaden via deze link (Klik hier om te downloaden).

Waarom iedere server wat ons betreft een permissions plugin moet hebben? Als server eigenaar wil je natuurlijk niet dat iedereen op jouw server spelers van de server kan verbannen, of bijvoorbeeld toegang hebben tot alle functionaliteiten van EssentialsX. Maar misschien wil je wel dat bepaalde spelers toegang hebben tot extra functionaliteiten. Zo wil je bijvoorbeeld dat jouw moderators wel spelers kunnen verbannen of dat donateurs de mogelijkheid krijgen om over de wereld heen te vliegen. Met een permissions plugin kun je precies dit bewerkstelligen. Hoe je dit doet? Daarvoor verwijs ik je nogmaals naar onze tutorial over LuckPerms!

Een leuke tip is om LuckPerms te gebruiken in combinatie met EssentialsX en EssentialsX Chat zodat je ook in-game prefixes en suffixes kunt instellen voor spelers.


3. ViaVersion

ViaVersion is een simpele plugin die geen nadere configuratie nodig heeft. ViaVersion zorgt ervoor dat jouw server compatible is met nieuwe versies van Minecraft. Stel je draait nog steeds Minecraft 1.13 dan zouden mensen een apart profiel moeten aanmaken om jouw server te joinen. Om de toegang tot jouw server laagdrempeliger te maken kun je dan ViaVersion gebruiken. Op die manier kunnen mensen met een 1.15 profiel ook jouw 1.13 server joinen. Deze plugin kan om verschillende redenen handig zijn:

 • Als je gebruik wilt maken van het oude combat systeem van 1.8.8.
 • Betere server prestaties op een stabielere versie.
 • Bepaalde plugins die je op jouw server gebruikt zijn nog niet compatible met nieuwe versies.

ViaVersion is te downloaden via deze link (Klik hier om te downloaden).

ViaVersion draait van de Minecraft versies 1.8 tot 1.15. Let op dat mensen met een lagere Minecraft versie dan jouw server niet jouw server kunnen joinen. Het is dus altijd vanaf de versie van jouw Minecraft server en hoger mogelijk om te joinen. Met ViaBackward en ViaRewind is dit wel mogelijk, maar deze plugins raden wij niet aan omdat er veel bugs optreden met het gebruik van deze plugins. Gebruik deze plugins alleen als je weet wat je doet. In het volgende overzicht staan alle mogelijkheden in tabel vorm:


(Bron: Klik hier voor de bron)


4. Multiverse-Core

Met MultiVerse kun je meerdere werelden op een Minecraft server draaien. Dit is een mooie uitkomst als je bijvoorbeeld op meerdere survival werelden van jezelf wilt spelen met jouw vrienden of aan meerder bouwwerken tegelijk wilt werken. MultiVerse is op dit gebied de absolute marktleider en bied uitgebreide functionaliteiten. Daarnaast is MultiVerse inmiddels ook uit te breiden met verschillende add-on plugins zoals:

 • MultiVerse-Portals
 • MultiVerse-Inventories


Let wel op dat het draaien van meerdere werelden op één server ook meer RAM in beslag neemt. Hou er dus rekening mee dat je wellicht jouw server moet upgraden als je meerdere werelden toevoegt.

De plugin is te downloaden via de volgende link (Klik hier om te downloaden).


5. WorldEdit

Een van de meest bekendste plugins in de Minecraft wereld is WorldEdit.
WorldEdit is te downloaden via de volgende link (Klik hier om te downloaden). Met WorldEdit kun je selecties kopiëren en plakken, blokken vervangen, terraformen en meer. WorldEdit is ideaal voor het maken van grote bouwwerken op jouw server en zal je enorm veel tijd besparen!


6. CoreProtect

Als jij je eigen Minecraft Server hebt dan ken je ze vast wel; grievers. Hoe vervelend is het als bouwwerken van spelers opgeblazen worden of soms zelfs ook als Creepers jouw bouwwerken opblazen. Van ingewikkelde redstone constructies tot prachtige bouwwerken en waardevolle spullen in kisten. Alles kan in een klap weg zijn, en daar is niks aan te doen. Of toch wel? Met CoreProtect kun je op ieder gegeven moment jouw server terugdraaien naar een x moment. Dit betekend dat je met een command die creeper explosie ongedaan maakt. Je kunt ook nagaan wie wat heeft gedaan waardoor je die griever zo hebt opgespoord, en je kunt zelfs van één persoon, bijvoorbeeld die vervelende griever alle handelingen terugdraaien. Kortom met CoreProtect hoeven jij en je spelers zich geen zorgen meer te maken.

Let wel op, de commands van CoreProtect kunnen vrij ingewikkeld zijn. Let dus altijd goed op dat je weet wat je doet. Daarnaast worden alle gegeven van CoreProtect opgeslagen op jouw server. Hierdoor raakt de database van jouw server snel vol. Het is dan ook verstandig om elke maand het commando /co purge t:30d uit te voeren. Hierdoor worden alle gegevens ouder dan 30 dagen verwijderd.

De plugin is te downloaden via de volgende link (Klik hier om te downloaden)

Heb je nog altijd vragen na het lezen van dit artikel? Onze support helpt je met alles!

Neem contact op
Meer informatie?
Of heb je vragen / advies?
Neem contact op via E-mail

85 weergaven
Koopjeserver.nl scoort een 4,3/5 op basis van 327 reviews bij TrustPilot!