Geniet van de lente dagen met 40% KORTING! - automatisch toegepast!

Hoe maak ik mijn Minecraft server sneller?

Terug naar het overzicht

Lag op een server is altijd vervelend voor de spelers, en soms is de enige oplossing om de server te upgraden. Maar dat hoeft lang niet altijd! In deze blog bespreken we een aantal opties waardoor jij jouw Minecraft server gratis sneller kan maken!

Het speler aantal verlagen

Een van de meest eenvoudige en tevens ook meest effectieve methoden is om het aantal slots van jouw server te verlagen. Dit zorgt voor minder belasting van de server waardoor hij vaak automatisch ook sneller wordt. Hoewel effectief is dit vaak niet de meest wenselijke methoden omdat je natuurlijk wilt groeien met je server en juist meer mensen wilt aantrekken. Op korte termijn kan dit echter een goede tussenoplossing zijn, want liever een goede speelervaring voor minder spelers dan een slechte ervaring voor meer. Kwaliteit boven kwantiteit.

TPS monitoren

Soms heeft je server constant last van lag, soms komt het maar af en toe voor, en soms ligt het niet aan de server maar aan de computer van een van de spelers die klaagt over lag. Om efficiënt het probleem te vinden kun je gebruik maken van een plugin die TPS monitort. Een voorbeeld hiervan is: Lagmonitor

In de meeste versies van Spigot zit er echter ook een standaard commando in namelijk /tps, dit commando laat zien wat de huidige TPS van de server is.

Een korte uitleg over TPS: Een TPS waarde van 20.0 is het meest optimaal, alles lager dan 20.0 kan duiden op problemen. Een schommeling tussen 19.0 en 20.0 TPS is vrij normaal. Een constante lagere waarde dan 20.0 duid op een probleem. Af en toe een flinke daling duid op bepaalde events die lag veroorzaken.

Hoe tackel je nu deze verschillende problemen? Bij een constante waarde van 20 TPS hoef je niks te doen en ligt het probleem bij eventuele spelers die klagen over lag. Bij een schommeling tussen de 19 en 20 TPS is er eigenlijk geen probleem maar zou je een upgrade kunnen overwegen of overgaan tot een van de volgende analyses die we ook doen bij de andere problemen:

- Een constante lagere waarde dan 20.0 TPS: Kijk naar mogelijkheden om het aantal plugins te verlagen, probeer eventuele optimalisatie plugins, upgrade je server, verlaag het aantal spelers op de server, vraag spelers om geen gigantische mob farms te maken of uitgebreide redstone constructies met een loop te bouwen.

- Af en toe een flinke daling in TPS: Kijk of de daling regelmatig is, kijk of je kunt ontdekken wat er op het moment van de daling plaatsvind op de server; bijvoorbeeld activeert een speler een bepaalde redstone constructie, of wordt er ergens TNT afgestoken? Bekijk ook eventueel de server console of er een bepaalde plugin is die een actie uitvoert. Op deze manier kom je waarschijnlijk iets tegen dat af en toe lag veroorzaakt. Vervolgens kun je dit probleem oplossen.

Optimalisatie plugins

Er bestaan verschillende plugins die helpen om je server te optimaliseren. Veel van deze plugins verwijden zogenaamde entities (zwevende item) of mob’s etc. Hieronder een aantal van deze plugins die je kunt gebruiken:

Bekijk welke van deze plugins het meest waarschijnlijk is om jou te helpen. Heb je bijvoorbeeld veel last van problemen met Pillagers, dan raad je het natuurlijk al probeer de plugin LimitPillagers. En gebruik plugins als LagMonitor om het probleem te diagnostiseren.

Upgraden

Als je alle tips uit deze blog hebt gebruikt, maar niks hiervan heeft geholpen of je hebt het probleem niet kunnen vinden neem dan contact op met onze support. Het kan zijn dat wij je eventueel met het probleem kunnen helpen. Echter vaak is het probleem toch de ruimte van de server en moeten we je adviseren om jouw server te upgraden zodat deze soepeler loopt. Gelukkig is dit bij Koopjeserver zo geregeld!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Onze support kan je gegarandeerd verder helpen!

Neem contact op
Meer informatie?
Of heb je vragen / advies?
Neem contact op via E-mail

Categorieën

1319 weergaven